Saturday, 29 December 2012

Tudung TURBAN dilarang dalam ISLAM

Assalamualaikum...

selepas buat research dan mencari gambar dekat yahoo...saya ingin mulakan entry saya dengan
Bismillah




Zaman sekarang memang dah banyak sangat fesyen-fesyen yg konon katanye FESYEN MUSLIMAH...
Islam tidak melarang untuk  berfesyen asalkan masih berlandaskan hukum agama.
Tapi, zaman sekarang ramai yang ambil mudah pasal aurat terutamanya wanita...cukup dengan melihat ramai orang guna fesyen tudung, baju yg trending, terus nak cuba.
Termasuk jenis tudung ni yang sepatutnya seorang wanita Islam menjauhi untuk menggunakannya.

jeng jeng jeng !!!!(tak de sound effect k!)

"its TURBAN"



Memang sebahagian dari kita tak suka tengok perempuan pakai benda pelik ni....tapi tak boleh dinafikan, dah memang orang dah pakai pun....apa lagi yg femes ngemes...tak nak cerita la tu...
sebenarnya tudung nie....ehh jap ! nak panggil tudung memang tak la...kita panggggggiiiiilllllll.......



BONGGOL UNTA  !!!
(ala ala suara doremon keluarkan gadget tu)

Dalam Islam memang dah DILARANG pun pakai Bonggol unta ni....nape???tak caye ke??


Sebab-sebab DILARANG pakai bonggol unta ni ialah



# Pertama ( Bonggol unta )


hahahahhahah......sebab tu saya ckp bonggol unta...kesian unta tu....
penyelesaiannya senang je...potong lah rambut !!
buat apa simpan panjang-panjang, pakai tudung jugak kan
ini tak, makin panjang rambut dia, makin tinggi juga bonggol kepala tu...
macam ice cream...




# Kedua ( Menyerupai sesuatu kaum)


*dah memang sama dah colour tu*

Hadis “Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka dia dalam kalangan mereka” diriwayatkan daripada beberapa orang sahabat; AbdulLah bin ‘Umar, Huzaifah bin al-Yaman dan Anas bin Malik. Antara ahli hadis yang mengumpul hadis ini; Abu Daud, Ahmad bin Hanbal, Ibn Abi Syaibah, al-Bazzar dan lain-lain. Hadis dinilai oleh Ibn Taimiyyah (w. 728H) sebagai sahih, al-Iraqi (w. 806H) juga menilai sebagai sahih, Ibn Hajar al-‘Asqalani (w. 852H) menyatakan ia ‘hasan’ dan demikian juga al-Albani.


# Ketiga ( Turban tidak labuh )



"Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani."


(Surah Al-Ahzab, ayat 59)


Kalau dah memang pakai Turban, memang sah la nampak bentuk *tett*....
bagus sangat la bagi kaum adam nampak, with free lagi tu....


# Keempat 


Kalau pakai Turban, dari atas sampai bawah memang full nampak owhh...





Saya tulis banyak2 ni pun bukan nak kata saya dah perfect gila dah, tapi ini untuk smua...
untuk sesama muslimat....
lagipun saya baru form 2.....masih banyak untuk dibelajar...
ini semua pendapat saya....
seriously, kalau memang nak bertudung, biarlah kena dengan ajarannya...
dah banyak dah tudung or hijab dijual sekarang,
semua terpulang dengan si pemakainya....
sama ada nak pakai tu untuk Allah...ataupun hanya nak nampak cantik...
Tapi kalau dalam situasi ni...nampak pelik adalah....

Akhir kata dari saya, "majulah Islam kerana Iman"

hihihihihih



Assalamualaikum

10 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. sama lah , menyampah betul kalau nampak perempuan pakai benda alah ni . pakai tudung macam biasa tak boleyh ke =.=' nak jugak ikot style dari mana-2 entah =.='

    ReplyDelete
  3. Wah...nice entr dan ilmu yanh berguna..nak share benda ini boleh??(:

    ReplyDelete
  4. jom join giveaway ni..hadiah gempak :)

    http://shazreena-reena.blogspot.com/2013/01/new-year-giveaway-by-shazreena-shukri.html

    ReplyDelete
  5. Entri yang penuh matlumat... Terima kasih sebab sudi kongsi :D

    ReplyDelete
  6. Settuuujuuu! Ramai sangat yang suka ikut trend dari ikut cara ISLAM. :'(

    ReplyDelete

Terima Kasih kerana memberi komen
Komen anda sangat membantu...
In Sya Allah...saya reply..
Syukran Jazilan